Δοκιμασία Κατανόησης Κειμένου EPSO - ένας πλήρης οδηγός

Από την ανάγνωση βιβλίων, περιοδικών, επιστολών έως την ανάγνωση ενός διαδικτυακού άρθρου, χρησιμοποιείτε τις δεξιότητες κατανόησης κειμένου για να επεξεργάζεστε, να οργανώνετε και να βγάζετε νόημα από τις πληροφορίες που σας παρέχονται καθημερινά. Αν κάνετε αίτηση για μια θέση που απαιτεί να δώσετε εξετάσεις στην κατανόηση κειμένου, υπάρχουν στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ερμηνεύσετε τις πληροφορίες και να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τι σημαίνει Κατανόηση Κειμένου, γιατί χρησιμοποιούνται τα τεστ και, στη συνέχεια, θα εξετάσουμε μια σειρά χρήσιμων συμβουλών, που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να ανεβάσετε το επίπεδό σας.

Τι είναι τα τεστ Κατανόησης Κειμένου της EPSO!

Οι περισσότερες θέσεις θα απαιτούν επικοινωνία τόσο σε προφορική όσο και σε γραπτή μορφή, έτσι λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι δοκιμασίες Κατανόησης Κειμένου της EPSO, έχουν σχεδιαστεί για να αξιολογούν την ικανότητα συλλογισμού με βάση γραπτές πληροφορίες και την εξαγωγή της σωστής απάντησης ή την επεξεργασία ενός συγκεκριμένου συμπεράσματος από τις πληροφορίες.

Τι δεν είναι!

Δεν είναι τεστ επίδοσης, τα οποία εκ των υστέρων διερευνούν τι έχετε μάθει, τι γνωρίζετε και τι μπορείτε να εφαρμόσετε. Επίσης, δεν αξιολογούν τον εγγραμματισμό, δηλαδή την ικανότητά σας να διαβάζετε ή να γράφετε ή σχετικά με την ευχέρεια, την ικανότητα να γράφετε ή να μιλάτε εύκολα και με ακρίβεια.

Γιατί και πώς χρησιμοποιούνται.

Ο καθένας χρησιμοποιεί δεξιότητες λεκτικού συλλογισμού τόσο στη γραπτή όσο και στη προφορική επικοινωνία. Αυτές είναι:

  • ένας δίκαιος και αντικειμενικός τρόπος αξιολόγησης των δεξιοτήτων λεκτικής συλλογιστικής.
  • χρησιμοποιούνται επειδή προβλέπουν τη μελλοντική απόδοση στην εργασία. Αυτό σημαίνει ότι είναι προοπτικές: εστιάζουν στο τι είναι ικανό να επιτύχει το άτομο στο μέλλον ή στις δυνατότητές του να μάθει.

Θα χρειαστεί να δώσετε προσοχή στη λεπτομέρεια, να συγκεντρωθείτε και να ερμηνεύσετε τις πληροφορίες μέσω ανάλυσης. Αν σκεφτείτε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, για παράδειγμα, διαβάζουμε ηλεκτρονικά μηνύματα, σημειώματα, εκθέσεις, οδηγίες κ.λπ. και προσαρμόζουμε τις ενέργειές μας ανάλογα με τις πληροφορίες που περιέχουν αυτά τα κείμενα. Η ικανότητα κατανόησης και ανάλυσης γλωσσικών δεδομένων είναι ένα κρίσιμο προσόν για τους εργαζόμενους όλων των επιπέδων. Οι δεξιότητες αυτές σας βοηθούν να σκέφτεστε στρατηγικά για τα προβλήματα και τις εξελίξεις σε έναν τομέα εργασίας που σχετίζεται με τη θέση για την οποία υποβάλλετε αίτηση και πώς αφομοιώνετε, επεξεργάζεστε νέες πληροφορίες και ενσωματώνετε αυτές τις πληροφορίες στη συνολική εικόνα.

Με την επίλυση προβλημάτων, για παράδειγμα, θα:

  • • συλλέγετε γραπτές πληροφορίες για να παρουσιάσετε επιλογές
  • εξετάζετε τις επιλογές σε γραπτή μορφή για να αποφασίσετε ποιες επιλογές θα αποκλείσετε
  • συνθέσετε κομμάτια γραπτών πληροφοριών για να καταλήξετε σε μια ολοκληρωμένη απόφαση
  • χρησιμοποιείτε γραπτές πληροφορίες, για να κάνετε κρίσεις που επηρεάζουν μια ομάδα, έναν οργανισμό, ακόμη και τον πελάτη.

Άλλα άρθρα

Διαβάστε τον οδηγό για τα τεστ αριθμητικών υπολογισμών της EPSO

Διαβάστε τον οδηγό για τα τεστ ερμηνείας αφηρημένων εννοιών της EPSO

11 εντελώς δωρεάν πηγές για τα τεστ EPSO

Τι είναι το τεστ EPSO

Δείτε το εισαγωγικό μας βίντεο για την κατανόηση κειμένων

Προετοιμασία

Το συγκεκριμένο τεστ κατανόησης κειμένου έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να εργαστείτε με το νόημα των πληροφοριών και τις συνέπειές τους από κείμενα. Το απόσπασμα πληροφοριών ΘΑ περιέχει όλα όσα χρειάζεστε για να βρείτε τη σωστή απάντηση, ωστόσο, η απάντηση δεν θα είναι προφανής. Θα διαπιστώσετε ότι τα τεστ σπάνια σας λένε αν προτιμούν την ταχύτητα από την ακρίβεια, αλλά μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητες ακρίβειας χρησιμοποιώντας στρατηγικές για την επίλυση ζητημάτων. Αυτό περιλάμβανει τις δεξιότητές σας στο συμπέρασμα, την εξαγωγή συμπερασμάτων και τον έλεγχο των υποθέσεων, με την εύρεση λέξεων-κλειδιών, την εξάλειψη λανθασμένων απαντήσεων, την εύρεση αντιφάσεων, απόλυτων λέξεων, γρήγορα κ.λπ. Θα εξερευνήσουμε αυτές τις στρατηγικές στη συνέχεια του άρθρου.

Η προσεκτική ανάγνωση των οδηγιών είναι σημαντική. Αυτό το μέρος δεν είναι χρονομετρημένο, δεν αποτελεί το ίδιο το τεστ, οπότε βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε τι σας ζητείται να κάνετε και πώς εξελίσσεται το τεστ. Αφού εξασκηθείτε, μπορείτε να σημειώσετε τις στρατηγικές που χρησιμοποιήσατε και στη συνέχεια να βρείτε πού δυσκολεύεστε. Όταν καταλάβετε τα συνηθισμένα θέματα που έχετε να αντιμετωπίσετε, μπορείτε να τα επεξεργαστείτε, ώστε να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση για την ίδια τη δοκιμασία.

Πριν από τη δοκιμασία, θα λάβετε εκ των προτέρων ενημέρωση με επεξήγηση της δοκιμαστικής διαδικασίας και, συνήθως, του ρόλου που θα διαδραματίσει η συγκεκριμένη δοκιμασία στη γενικότερη διαδικασία. Μόλις μάθετε την ημερομηνία της εξέτασής σας, είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε την προετοιμασία σας.

Θα σας συμβούλευα να διαβάσετε άρθρα που είναι πιο πολύπλοκα από αυτά που διαβάζετε συνήθως για να διευκολύνετε τον εγκέφαλό σας σε αυτό το επίπεδο πολυπλοκότητας. Διαβάστε δύσκολα αποσπάσματα σε εφημερίδες και ελέγξτε και το Forbes, επανεξετάστε τα θετικά και αρνητικά επιχειρήματα- ποια αντικειμενικά στοιχεία χρησιμοποιούνται σε ένα επιχείρημα και προσπαθήστε ακόμη και να συνοψίσετε αποσπάσματα πληροφοριών σε μια πλήρη πρόταση. Αυτού του είδους η εξάσκηση θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε γρήγορα τα αποσπάσματα που θα σας παρουσιαστούν.

Οι καλύτερες συμβουλές

  • Η εξάσκηση χωρίς διακοπές θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια τεχνική.
  • Εάν έχετε προετοιμαστεί, θα νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση γνωρίζοντας τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται.
  • Αν σκέφτεστε ότι θα αποτύχετε, θα αποτύχετε. Δείτε τη δοκιμασία ως πρόκληση, την οποία μπορείτε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό.
  • Μην κάνετε εικασίες, εκτός αν έχετε πραγματικά κολλήσει. Αντ' αυτού, μαντέψτε έξυπνα. Αν μπορείτε να αποκλείσετε τουλάχιστον μία απάντηση, αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητές σας από 1 στις 4, σε 1 στις 3. Προσπαθήστε να φτάσετε σε μια κατάσταση πιθανότητας 50/50, αν σας απομένουν μόνο 20 δευτερόλεπτα από το χρόνο της ερώτησης.
  • Μην παραλείπετε μια απάντηση αν είστε κοντά στο τέλος, αξίζει να την ολοκληρώσετε. Δεν τιμωρείστε για λάθος απάντηση.
  • Σε όλες τις περιπτώσεις, μόνο ΜΙΑ απάντηση είναι σωστή. Αν έχετε κρίνει ότι η Α είναι η σωστή απάντηση και είστε σίγουροι, προχωρήστε στην επόμενη ερώτηση. Οι ερωτήσεις θα γίνουν πιο πολύπλοκες!

Δεξιότητες εύρεσης λύσης

Ας δούμε πώς δημιουργείται ένα τεστ.

Λοιπόν, όλα τα κείμενα των πληροφοριών που χρησιμοποιούμε, θα δείτε ότι είναι σχετικά σύντομα, λιγότερο από 200 λέξεις. Βασίζονται σε πραγματικές καταστάσεις και πληροφορίες, και όχι σε μυθοπλασία, και μπορούν να καλύπτουν ιστορικά θέματα, πολιτισμό, γεωγραφία, ιατρική, επιστημονική, τεχνολογική και γενική επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα τεστ περιλαμβάνουν μεταξύ 10-20 ερωτήματα.

Είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να γίνονται πιο πολύπλοκα, γι' αυτό θα επισημάνουμε ένα παράδειγμα μεσαίου επιπέδου πολυπλοκότητας και ένα υψηλότερου επιπέδου πολυπλοκότητας. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε το θέμα, και αν το γνωρίζετε, απλά να θυμάστε ότι οι πληροφορίες που χρειάζεστε για να απαντήσετε στην ερώτηση ΘΑ περιέχεται στο απόσπασμα, όχι αυτό που μπορεί να νομίζετε ότι είναι.Μετά το απόσπασμα, η ερώτηση που θα δείτε είναι μια συνηθισμένη ερώτηση κορμού.

"Ποια από τις ακόλουθες προτάσεις είναι σωστή"

Θα ακολουθήσουν τέσσερις προτάσεις, μόνο ΜΙΑ θα είναι ΣΩΣΤΗ, και όταν τη βρείτε, απαντήστε και προχωρήστε γρήγορα. Το ζητούμενο είναι να αποφασίσετε αν το συμπέρασμα προκύπτει ή δεν προκύπτει με βάση τις πληροφορίες από το αρχικό απόσπασμα.

Τώρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το διάγραμμα για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε ορισμένους από τους όρους που αναφέραμε.

GRE

Αληθές

Με ένα ΣΩΣΤΟ, θα είναι προφανές να εξαχθεί το συμπέρασμα από τα παρουσιαζόμενα γεγονότα εάν πρόκειται για ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ. Καταλήγετε στο συμπέρασμα που δικαιολογείται καθώς αναφέρεται άμεσα. Με ένα ΣΩΣΤΟ, μπορεί να είναι λιγότερο προφανές και θα πρέπει είτε να συγκεντρώνετε πληροφορίες από διαφορετικά μέρη του κειμένου, είτε να σκάψετε βαθύτερα και να τις εξάγετε και να κρίνετε, ακόμη και αν δεν αναφέρεται άμεσα. Αυτό είναι γνωστό ως ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Για να είναι αληθής μια δήλωση πρέπει να αποτυπώνει στενά μια συγκεκριμένη ιδέα στο κείμενο. Έτσι, η συμπερασματολογία διαφέρει αρκετά από μια σαφή εξαγωγή συμπερασμάτων, όπου έχετε τις πληροφορίες στα χέρια σας για να αποφασίσετε αν είναι αληθές ή ψευδές.

Δεν μπορούμε να πούμε

Από το Αληθές, προχωράτε προς τα κάτω στο ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ. Στους σχεδιαστές δοκιμών αρέσει να χρησιμοποιούν το ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ επειδή υπάρχουν πολλές στρατηγικές σχεδιασμού, που είναι πονηρά για εσάς, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Θα τα καλύψουμε αυτά σύντομα.

Όταν αποφασίζετε για ένα ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ, μπορεί να παρέχονται περισσότερες πληροφορίες από αυτές που περιλαμβάνονται στο απόσπασμα, που χρησιμοποιούνται συχνά όταν υπάρχει υπερβολική γενίκευση των λεπτομερειών του αποσπάσματος, ακόμη και αν φαίνεται σαν ένα οριστικό συμπέρασμα. Δεύτερον, όταν δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να λάβετε την απόφαση μεταξύ σωστού ή λάθους, χρησιμοποιείτε τη διατύπωση της πρότασης για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε αν ένα συμπέρασμα μπορεί να γίνει αληθινό ή αν πρόκειται για πολύ μεγάλη υπόθεση. Πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:

Παρουσιάζει η πληροφορία ένα ευρύτερο συμπέρασμα από αυτό που υποστηρίζεται από το απόσπασμα? Ή: Σας απουσιάζουν πληροφορίες που το καθιστούν είτε ΣΩΣΤΟ είτε ΛΑΘΟΣ; Είναι μια μεγάλη υπόθεση

Αν ναι, αυτό σημαίνει ότι η απάντησή σας είναι Δεν μπορώ να πω.

Λάθος

Στη συνέχεια, τέλος, με το ΛΑΘΟΣ, είναι πιο απλό, αν και οι σχεδιαστές τεστ χρησιμοποιούν μερικά κόλπα και εδώ!

Το Ψευδές μπορεί να οφείλεται σε μια ΥΠΕΡΒΟΛΗ που αλλάζει το νόημα, ώστε να είναι φυσικά Ψευδές. Ή υπάρχει μια αντιφατικότητα.

Μια πρόταση είναι Λάθος μόνο αν έρχεται σε άμεση αντίθεση με κάτι που αναφέρεται στο απόσπασμα. Πρέπει να βρείτε στο απόσπασμα την πληροφορία που επιβεβαιώνει την αντίφαση. Τότε υπάρχει σαφής αναντιστοιχία μεταξύ των πληροφοριών του αποσπάσματος και της πρότασης.

Παράδειγμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων και την επαγωγή

Το Μάτσου Πίτσου, τα περίφημα ερείπια, είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το δύσκολο έδαφος που περιβάλλει το Μάτσου Πίτσου σήμαινε ότι οι Ισπανοί κατακτητές δεν ανακάλυψαν ποτέ την πόλη. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι η κατασκευή των κτιρίων στηρίχθηκε στην κοπή χιλιάδων μπλοκ γρανίτη που ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους χωρίς τη χρήση κανενός είδους κονιάματος.

  1. Το μεγάλο υψόμετρο προστάτευε το Μάτσου Πίτσου από τους Ισπανούς κατακτητές.

Η απάντηση είναι λανθασμένη: Το δύσκολο έδαφος ήταν ο λόγος της έλλειψης ανακαλύψεων, όχι το υψόμετρο.

  1. Στην κατασκευή του Μάτσου Πίτσου συμμετείχαν εξειδικευμένοι λιθοξόοι.

Η απάντηση είναι Σωστή - Αναφέρεται ότι τα κτίρια κατασκευάστηκαν με τέλεια ταιριαστούς λίθους χωρίς τη χρήση κονιάματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι απαιτούνταν επιδεξιότητα στην κοπή της πέτρας και τη συναρμολόγησή της.

Στρατηγικές & παραδείγματα

Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που πρέπει να καλυφθούν, γι' αυτό θα επισημάνουμε τις βασικές για να τις κατανοήσετε. Ορισμένες είναι πιο δύσκολες από άλλες, αλλά μόλις μπουν στη δική σας συνείδηση, θα αρχίσετε στη συνέχεια να τις παρατηρείτε, ιδίως ορισμένες λέξεις και φράσεις.

Ημι-αλήθειες Εδώ υπάρχει κάποια αλήθεια, αλλά στη συνέχεια προσθέτονται επιπλέον πληροφορίες. Αυτό μπορεί να καταστήσει μια πρόταση Αδύνατον να ειπωθεί ή ακόμα και Ψευδής.

Κοιτάξτε αυτό το παράδειγμα. Η φράση του αποσπάσματος: Τα καταστήματα λιανικής κατά μήκος του κεντρικού δρόμου πασχίζουν να ανταγωνιστούν την Amazon.

Αυτό είναι διαφορετικό από τη δήλωση: Τα καταστήματα λιανικής κατά μήκος του κεντρικού δρόμου πασχίζουν να ανταγωνιστούν με όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Το πρώτο μέρος της δήλωσης είναι αληθές, αλλά στη συνέχεια προσθέτει στο μείγμα το Όλα, γεγονός που την καθιστά Ψευδή. Είναι πολύ συγκεκριμένη.

Συγκριτικά - Να είστε σε εγρήγορση για συγκριτικά επίθετα. Πρόκειται για λέξεις που συγκρίνουν δύο ή περισσότερα πράγματα. Στο απλούστερο επίπεδο, πρόκειται για υπερθετικά όπως το πιο πολύ, το ύψιστο, το μέγιστο και το ελάχιστο. Υπάρχουν όμως και άλλες λέξεις για συγκρίσεις, π.χ. περισσότερο, λιγότερο και χαμηλότερα.

Κείμενο : Ο Αμαζόνιος ποταμός είναι ο πλατύτερος ποταμός στον κόσμο.

Η πρόταση: Ο ποταμός Αμαζόνιος είναι ο μακρύτερος και πλατύτερος ποταμός στον κόσμο.

Το γεγονός ότι ένας ποταμός μπορεί να είναι ο ευρύτερος στον κόσμο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ο μεγαλύτερος σε μήκος. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη υπόθεση που μπορεί να γίνει. Είναι ένα Δεν Μπορούμε να Πούμε.

Προσαρμογές του αποσπάσματος - Να είστε σε εγρήγορση για λέξεις που αλλάζουν το νόημα μεταξύ του αποσπάσματος και της πρότασης.

Διαβάστε αυτό το απόσπασμα και απαντήστε στην ερώτηση. Έχω επισημάνει τις λέξεις-κλειδιά που θα επέλεγα. Περισσότερα για αυτό αργότερα!

Κάθε μέρα φέρνει ειδήσεις σχετικά με το έγκλημα. Ειδικότερα ο ρόλος του εγκλήματος με μαχαίρι. Το έγκλημα με μαχαίρια έχει τεράστιο αντίκτυπο στα παιδιά και στις κοινότητες στις οποίες ζουν, με το 2018 να σημειώνει αύξηση του εγκλήματος από μαχαίρι στο Λονδίνο. Το έγκλημα είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τα σχολεία ή από μεμονωμένες υπηρεσίες.

Σκεφτείτε αυτή τη πρόταση: είναι αληθής, ψευδής ή δεν μπορούμε να πούμε?

Το 2018, η εγκληματικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε.

Επεξήγηση της απάντησης:

Η εγκληματικότητα στην Ελλάδα είναι μια από τις μεγαλύτερες μορφές εγκληματικότητας που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν: Έτσι, έχουμε τις λέξεις αύξηση και αυξήθηκε και μια κοινή ημερομηνία το 2018 στο απόσπασμα και την πρόταση. Ωστόσο, υπάρχουν ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ πληροφορίες για να δηλώσουμε ότι η εγκληματικότητα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί, έχουμε μόνο συγκεκριμένες πληροφορίες που αφορούν το 2018 για να δηλώσουμε ότι η εγκληματικότητα με " μαχαίρι " έχει αυξηθεί στο "Λονδίνο".

Αυτό το παράδειγμα έχει συγκεκριμένες πληροφορίες στο απόσπασμα και μια γενίκευση στη δήλωση, επομένως είναι ένα Δεν Μπορούμε να Πούμε.

Αιτιολόγηση/Συσχέτιση

Η αιτία και η σχέση είναι επίσης συγκεχυμένες, οπότε ας ξεκαθαρίσουμε κάθε σύγχυση. Συσχέτιση είναι όταν το Χ και το Υ έχουν αλλάξει και τα δύο με έναν ορισμένο τρόπο, αλλά μπορεί να μην σχετίζονται μεταξύ τους. Αιτιώδης συνάφεια σημαίνει ότι κάτι προκαλεί κάτι να συμβεί, αλλά αιτιώδης συνάφεια δεν σημαίνει συσχέτιση.

Αιτιώδης συνάφεια: "Από το 2017, η αύξηση των αλλεργιών στα φιστίκια έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ασθενών που υπέστησαν αναφυλακτικό σοκ".

Συσχέτιση: "Από το 2017, υπήρξε αύξηση του αριθμού των αλλεργιών και του αριθμού των τσιμπημάτων σφήκας που έχουν αναφερθεί".

Δεν προκύπτει ότι οι αλλεργίες αυξάνονται επειδή αναφέρονται περισσότερα τσιμπήματα σφήκας, θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλοι παράγοντες, τροφικές αλλεργίες, άλλοι ρύποι κ.λπ. Ρωτήστε τον εαυτό σας:

Βλέπω λέξεις που σημαίνουν αιτιώδη συνάφεια; Προσέξτε για λέξεις όπως: λόγω, εξαιτίας, οδήγησε σε, κ.λπ.

Μήπως πρόκειται για συσχέτιση; Αυτό σημαίνει, συνέβησαν δύο πράγματα την ίδια ή παρόμοια χρονική στιγμή που δεν είχαν σχέση μεταξύ τους.

Χρονικές επιπτώσεις

Το κλειδί εδώ είναι να προσέξετε για λέξεις που υποδηλώνουν ένα χρονικό όριο/ημερομηνίες και σχετικές φράσεις και να εξάγετε το νόημα από διαφορετικές χρονικές στιγμές - σήμερα, χθες, σήμερα, πριν από δεκαετίες ή σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ άλλο χρονικό σημείο. Για παράδειγμα,

Υπάρχουν περισσότερα αλλεργιογόνα στον αέρα σήμερα, λόγω της ρύπανσης, από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο χρονικό διάστημα του περασμένου αιώνα.

Υπολογίστε αυτό: Σωστό, Λάθος ή Δεν Μπορούμε να Πούμε

Τα ποσοστά αλλεργιογόνων είναι σήμερα υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν από δύο δεκαετίες.

Σωστό είναι η ορθή απάντηση, καθώς προκύπτει ότι αν υπάρχουν περισσότερα αλλεργιογόνα στον αέρα ΣΗΜΕΡΑ από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο χρονικό διάστημα του περασμένου αιώνα, τα ποσοστά αλλεργιογόνων πρέπει να είναι υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν από δύο δεκαετίες.

Ακολουθίες

Ορισμένες λέξεις υποδηλώνουν μια χρονολογική ακολουθία και όχι ένα αιτιώδες αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η λέξη "τότε" δεν υπονοεί ότι ένα γεγονός ή μια κατάσταση προκάλεσε ένα άλλο γεγονός, παρά μόνο ότι αυτό συνέβη μετά.

Λέξεις που σας προειδοποιούν: τότε, μετά, μετά, μετά, αργότερα, ως ενδεικτικά παραδείγματα.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα.

Ο Γιάννης πήγε για τζόκινγκ και μετά πήγε για ντους. Ακολουθία

Ο Γιάννης έκανε ένα ντους επειδή είχε ιδρώσει πολύ κατά τη διάρκεια του τζόκινγκ. Αιτιολογική

Ποσότητες:

Οι επακριβείς θα περιλαμβάνουν λέξεις όπως όλα, κανένα, μηδέν, ένα τρίτο, ένα κ.λπ.

Συμβουλή: Το όλα είναι διαφορετικό από το μερικά ή πολλά. Το όλα ισοδυναμεί με το 100% και είναι μια απόλυτη λέξη.

Μη επακριβές: Οι περισσότεροι, πολλοί, μερικοί

Συμβουλή: Σχετικά χαμηλότερες γενικεύσεις, απίθανες ή σπάνιες, ως παραδείγματα, εξακολουθούν να έχουν πιθανότητα να είναι αληθείς, πράγμα που δεν είναι το ίδιο με το αδύνατο, κανένα, ποτέ, κ.λπ.

Για παράδειγμα:

Απόσπασμα:

Κατά τη διάρκεια της πέψης, το λίπος διασπάται σε μικρότερες μονάδες λίπους που ονομάζονται λιπαρά οξέα. Αυτά περιλαμβάνουν απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως τα Ωμέγα-3, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει μόνος του. Το λίπος παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στο να βοηθά το σώμα να απορροφήσει τις βιταμίνες Α, D και Ε και κάθε λίπος που δεν χρησιμοποιείται μετατρέπεται σε σωματικό λίπος.

Πρόταση:

Ο οργανισμός απορροφά όλες τις βιταμίνες μέσω της πέψης. Η απάντηση είναι Λάθος: Αναφέρονται μόνο τρεις βιταμίνες και όχι όλες οι βιταμίνες, και επομένως έρχεται σε αντίθεση με το απόσπασμα. Ορισμένες βιταμίνες θα καθιστούσαν τη δήλωση σωστή.

Ισχυρισμοί και υποδείξεις

Οι υποδείξεις χρησιμοποιούνται συχνά όταν εκφράζεται μια γνώμη, αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν λέξεις όπως συνιστά, συμβουλεύει, προσφέρει, προτείνει, πιστεύει. Πρέπει να αναρωτηθείτε αν παρουσιάζονται αρκετά γεγονότα που να υποστηρίζουν τη γνώμη. Προσέξτε τα "Νομίζω", "Προτείνω", "Ο συγγραφέας θεωρεί", "Ο συγγραφέας ισχυρίζεται" κ.λπ.

Υπερβολικές λέξεις

"Παίζοντας ένα τραγούδι σε ώρες αιχμής στο ραδιόφωνο θα δείτε πάντα αύξηση των πωλήσεων".

Το "θα είναι πάντα " είναι πολύ συγκεκριμένη γλώσσα, οπότε η απάντηση είναι πιο πιθανό να είναι Δεν μπορώ να πω ή Λάθος. Αν η δήλωση έλεγε 'ίσως' ή 'μερικές φορές' τότε η απάντηση είναι πιο πιθανό να είναι Αληθής.

Πώς να προσεγγίσετε το τεστ

Πρώτον, διαβάστε, μόνο τις πρώτες ή τις δύο πρώτες προτάσεις του κειμένου.

Διαβάζοντας το πρώτο μέρος του αποσπάσματος μπορείτε να εκτιμήσετε το θέμα του αποσπάσματος, το οποίο θα σας βοηθήσει κατά την επιλογή μιας σχετικής λέξης-κλειδί.

Διαβάστε την ερώτηση και επιλέξτε μια λέξη-κλειδί

Διαλέξτε μια λέξη-κλειδί από την πρόταση ή την ερώτηση. Αυτή η λέξη-κλειδί θα σας βοηθήσει να βρείτε τις πληροφορίες που αναζητάτε στο απόσπασμα.

Ψάξτε για τη λέξη-κλειδί στο απόσπασμα

Αναζητήστε τη λέξη-κλειδί στο απόσπασμα. Όταν τη βρείτε, διαβάστε από την πρόταση πριν από τη λέξη-κλειδί, στην πρόταση μετά. Αυτό το μικρό τμήμα του αποσπάσματος θα πρέπει να περιέχει την απάντησή σας.

Επεξεργαστείτε και εξαλείψτε τις λανθασμένες απαντήσεις.

Ποιο είναι το γεγονός; Τι είναι εύκολο να δείτε ως ΛΑΘΟΣ ή ΣΩΣΤΟ; Εύκολο συμπέρασμα, οι πληροφορίες βρίσκονται εκεί ή είναι αντιφατικές.

Τι υπονοείται; Ελέγξτε αν παρουσιάζεται μια νέα φράση ή ένα νέο αντικείμενο.

Τι μου διαφεύγει εδώ; (Όχι αρκετές - ανεπαρκείς, πάρα πολλές πληροφορίες - υπερβαίνουν το νόημα/αλλάζουν το νόημα)

Τι δεν είναι σωστό; (Ποια στρατηγική χρησιμοποιείται;)

Αυτοί είναι οι συνδυασμοί των απαντήσεων. Μόνο μία από τις τέσσερις απαντήσεις θα είναι αληθής.

1 ΣΩΣΤΟ: επομένως 1 ΛΑΘΟΣ, 2 ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ 1 ΣΩΣΤΟ: επομένως 2 ΛΑΘΟΣ, 1 ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ 1 ΣΩΣΤΟ: επομένως 3 ΛΑΘΟΣ 1 ΣΩΣΤΟ, επομένως 3 ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ

Πρακτική εξάσκηση στις ερωτήσεις κατανόησης κειμένου του τεστ EPSO

Δοκιμάστε τις δεξιότητές σας στην κατανόηση κειμένου με αυτές τις δύο ερωτήσεις παράθεσης που ακολουθούνται από την απάντηση στην ερώτηση.

Πρώτο παράδειγμα

Δεύτερο παράδειγμα

Περίληψη

Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε με ευκολία οποιεσδήποτε ερωτήσεις εξάσκησης. Και, αν επιλέξετε τη στρατηγική των λέξεων-κλειδιών κατά την ανάγνωση του κειμένου, οι πληροφορίες θα είναι ευδιάκριτες.

EPSO Δοκιμασία Κατανόησης Κειμένου - ένας πλήρης οδηγός

Θυμηθείτε, αναζητήστε τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ και όχι αυτό που θέλετε να δείτε. Προσθέστε τις δικές σας γνώσεις μόνο εάν σας βοηθούν να καταλήξετε σίγουρα στη σωστή απάντηση. Οι πληροφορίες υπάρχουν, έστω και με περίπλοκους τρόπους. Απλά πρέπει να σκάψετε βαθιά, γρήγορα, να βρείτε αυτό που χρειάζεστε, να απαντήσετε και να προχωρήσετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Προσπαθήστε να μην σκέφτεστε υπερβολικά την απάντηση. Αν κάποια απάντηση φαίνεται προφανής, πιθανότατα είναι.

Θυμηθείτε ότι μπορείτε να βρείτε δωρεάν ερωτήσεις και εισαγωγικά βίντεο για τα τεστ κατανόησης κειμένου της EPSO με είσοδος

Διαβάστε τον οδηγό για τα τεστ αριθμητικών υπολογισμών της EPSO

Διαβάστε τον οδηγό για τα τεστ κατανόησης αφηρημένων εννοιών της EPSO

**[11 Πλήρως δωρεάν δοκιμασίες EPSO](https://www.epsoprep.com/blog/11-completely-free-epso-test-r