Δοκιμασία Κατανόησης Αφηρημένων Εννοιών EPSO - ένας πλήρης οδηγός

Λοιπόν, σας κάλεσε η EPSO να συμμετάσχετε σε ένα ψυχομετρικό τεστ, γνωστό ως τεστ "αφηρημένης λογικής"; Σε αντίθεση με τις δοκιμασίες κατανόησης κειμένου , όπου γνωρίζετε ότι θα συναντήσετε γραπτές πληροφορίες και τις δοκιμασίες αριθμητικού υπολογισμού που χρησιμοποιούν γεγονότα, διαγράμματα και αριθμούς, οι δοκιμασίες κατανόησης αφηρημένων εννοιών μπορεί να σημαίνουν μια ποικιλία πραγμάτων. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τι σημαίνει "αφηρημένη συλλογιστική", γιατί χρησιμοποιούνται τα τεστ και στη συνέχεια θα εξετάσουμε μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές και δύο ερωτήσεις σε βίντεο-παράδειγμα που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας.

Φροντίστε να μην χάσετε το κουίζ μας στο τέλος του άρθρου

Τι είναι τα τεστ κατανόησης αφηρημένων εννοιών της EPSO

Οι δοκιμασίες κατανόησης αφηρημένων εννοιών της EPSO αποτελούνται από ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, όπου κάθε ερώτηση αποτελείται από μια σειρά 5 εικόνων, όπου ο χρήστης καλείται να συμπληρώσει τη σειρά. Έχουν σχεδιαστεί για να αξιολογούν την ικανότητά σας να αναγνωρίζετε μοτίβα μεταξύ αφηρημένων σχημάτων και χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής, ιδίως για θέσεις εργασίας όπου η λογική σκέψη αποτελεί βασική λειτουργία. Τα τεστ περιλαμβάνουν συνήθως 10-20 ερωτήσεις και κάθε ερώτηση σας δίνει τη δυνατότητα επιλογής 5 πλαισίων από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε για να ολοκληρώσετε τη σειρά.

Τι δεν είναι!

Δεν είναι τεστ επίδοσης ούτε διερευνούν τι έχετε μάθει, τι γνωρίζετε και τι μπορείτε να εφαρμόσετε. Τα τεστ ικανοτήτων, όπως ο αφαιρετικός συλλογισμός, είναι μελλοντικά και εστιάζουν στο τι είναι ικανό να επιτύχει το άτομο στο μέλλον ή στις δυνατότητές του να μάθει. Συγκεκριμένα, μετρούν την ικανότητά σας να κάνετε υποθέσεις και συμπεράσματα με βάση τις παρεχόμενες πληροφορίες. Στην περίπτωση αυτή, θα δείτε σύμβολα και πίνακες και το κλειδί είναι να εστιάσετε στα μοτίβα και τις ομοιότητες μεταξύ των σχημάτων, αγνοώντας το σχετικό και αποσπασματικό υλικό που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Γιατί και πώς χρησιμοποιούνται

Οι θέσεις εργασίας περνούν από μια διαδικασία σχεδιασμού θέσεων εργασίας όπου οι απαιτήσεις του ρόλου αναλύονται από έναν αναλυτή ρόλων. Ως αποτέλεσμα, καταλήγουν στις βασικές δεξιότητες και ικανότητες που συχνά βλέπετε στις αγγελίες θέσεων εργασίας και στα προφίλ ρόλων. Στη συνέχεια, σκέφτονται τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιολογήσουν τη συγκεκριμένη ικανότητα ή δεξιότητα. Τα ψυχομετρικά τεστ είναι μόνο μία από τις αξιολογήσεις που χρησιμοποιούνται εκτός από τις συνεντεύξεις, τις ομαδικές ασκήσεις και τα παιχνίδια ρόλων. Η ευχερεια κατανοησης αφηρημενων εννοιων είναι απαραίτητη σε πολλές θέσεις, για παράδειγμα, στην ανάπτυξη λογισμικού, στην ελεγκτική και σε τεχνικούς τομείς. Και, τα αποτελέσματα των τεστ αφηρημένης συλλογιστικής δείχνουν σε ποιο βαθμό είστε ικανοί:

  • Να μαθαίνετε αποτελεσματικά νέες δεξιότητες και ικανότητες - όσο πιο γρήγορα μπορείτε να συνεισφέρετε αποτελεσματικά στην ομάδα σας, τόσο το καλύτερο,
  • Να εντοπίζετε γρήγορα μοτίβα, λογικούς κανόνες και τάσεις σε νέα δεδομένα, πράγμα απαραίτητο στην εποχή της πληροφορίας,
  • Να σκέφτεστε στρατηγικά για προβλήματα και εξελίξεις σε έναν τομέα εργασίας που σχετίζεται με τη θέση για την οποία κάνετε αίτηση,
  • Πώς υπολογίζετε, αφομοιώνετε και επεξεργάζεστε νέες πληροφορίες, ενσωματώνοντας αυτές τις πληροφορίες στη συνολική εικόνα και εφαρμόζοντάς τες για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την εργασία. Μπορεί ακόμη και να ακούσετε τα τεστ αυτα να αποκαλούνται "μη λεκτικά" τεστ!

    Άλλα άρθρα

    Διαβάστε περισσότερα για τα τεστ κατανόησης κειμένου της EPSO

Διαβάστε περισσότερα για τα τεστ αριθμητικών υπολογισμών της EPSO 11 εντελώς δωρεάν πηγές για τα τεστ EPSO Δείτε το εισαγωγικό μας βίντεο για την κατανόηση αφηρημένων εννοιών

Προετοιμασία

Η σκέψη να συμμετάσχετε σε ένα τεστ αφηρημένης συλλογιστικής της EPSO μπορεί να σας τρομάξει. Ωστόσο, με τη σωστή προετοιμασία μπορείτε να βελτιώσετε το αποτέλεσμά σας στο τεστ αυτό. Αν και δεν μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά τις ικανότητές σας στον αφηρημένο συλλογισμό μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μπορείτε να μάθετε και να εξασκηθείτε σε στρατηγικές δοκιμασίας κατανόησης αφηρημένων εννοιών. Έτσι, θα καλύψουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μάθετε τις τεχνικές σχεδιασμού και να προετοιμαστείτε για τη συνεδρίαση αυτών των δοκιμασιών.

Να θυμάστε, όσο περισσότερο δοκιμάζετε την ικανότητά σας να συλλογίζεστε με διαγράμματα και άλλες εικόνες, εξοικειώνεστε με ένα μεγάλο αριθμό λογικών κανόνων που ορίζουν σειρές σχημάτων και εξαλείφετε τους παράγοντες άγχους, τόσο περισσότερο θα είστε προετοιμασμένοι για την επιτυχία στις εξετάσεις.

Προσοχή στην προετοιμασία σας

Συνήθως υπάρχει ένα μοτίβο στα πράγματα που κάνουμε καλά και στα πράγματα που δεν κάνουμε τόσο καλά. Το ίδιο ισχύει και για το είδος των ερωτήσεων που θα αντιμετωπίσετε. Πρώτον, πρέπει να αναγνωρίσετε ότι υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι ερωτήσεων στην αφηρημένη λογική και σύντομα θα είστε σε θέση να τους αναγνωρίσετε αμέσως, με λίγη εξάσκηση. Αν δεν έχετε καταλάβει με τι θα μπορούσατε να δυσκολευτείτε, δοκιμάστε μερικά τεστ εξάσκησης στο διαδίκτυο. Δουλέψτε τους τομείς εξάσκησης. Έχετε ξοδέψει πολύ χρόνο εξετάζοντας ένα σύνολο διαγραμμάτων και δεν μπορείτε να βρείτε τη σωστή απάντηση;

Αν αυτό σας εκφράζει, μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι. Την πρώτη φορά που είδα ένα τεστ αφηρημένης συλλογιστικής, αισθάνθηκα αμηχανία, αλλά μετά από μερικές φορές εξάσκησης, μπορούσα να αρχίσω να καταλαβαίνω πώς ήταν διαμορφωμένα και τι έπρεπε να κάνω.

Βοηθάει να αρχίσετε να εργάζεστε σε ένα χαλαρό περιβάλλον, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Στη συνέχεια, μπορείτε να επανεξετάσετε τις ερωτήσεις με τον δικό σας ρυθμό. Μόλις εξοικειωθείτε με την πρόκληση κάθε τύπου ερώτησης, τότε θα πρέπει να αρχίσετε να εξασκείστε σε ρεαλιστικές συνθήκες εξέτασης. Ακολουθούν ορισμένες άλλες συμβουλές:

-Η εξάσκηση σε χρόνο χωρίς διακοπές θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια τεχνική.

  • Αν σκέφτεστε ότι θα αποτύχετε, θα αποτύχετε. Δείτε τη δοκιμασία ως πρόκληση, στην οποία μπορείτε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό.
  • Μην μαντεύετε, εκτός αν έχετε πραγματικά κολλήσει. Μπορείτε να βελτιώσετε τις ευκαιρίες σας κάνοντας έξυπνες εκτιμήσεις και εξαλείφοντας και λανθασμένες προτεινόμενες απαντήσεις. Είναι προτιμότερο να έχετε 60% πιθανότητες (εξαλείφοντας 2 στις 5 απαντήσεις) παρά 20% πιθανότητες, με το να διαλέγετε επιτόπου μία απάντηση από τις πέντε χωρίς να προσπαθείτε να βρείτε την απάντηση.
  • Μην παραλείπετε μια απάντηση αν είστε κοντά στο τέλος, αξίζει να την ολοκληρώσετε. Δεν χάνετε βαθμούς αν απαντήσετε λάθος.
  • Σε κάθε περίπτωση, μόνο ΜΙΑ απάντηση είναι σωστή. Αν έχετε κρίνει ότι η Α είναι η σωστή απάντηση και είστε σίγουροι, προχωρήστε στην επόμενη ερώτηση. Οι ερωτήσεις θα γίνουν πιο πολύπλοκες!

Πώς να συντονιστείτε σε αυτόν τον τύπο επεξεργασίας Μπορείτε να δοκιμάσετε τη ζώνη που σας βολεύει, όπως έκανα εγώ στην αρχή. Ακολουθούν μερικές συμβουλές: Να εξετάζετε πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αφηρημένες μορφές σε βιβλία και εφημερίδες.

  • Να συμπληρώνετε λογικούς γρίφους και παιχνίδια.
  • Να αναζητάτε μοτίβα και σχέσεις στις πληροφορίες.
  • Εξασκηθείτε στη δημιουργία διαγραμμάτων που αναπαριστούν σχέσεις, συνδέσεις και ακολουθίες.

Δομικά στοιχεία

Το πιο σημαντικό πρώτο βήμα όταν εξετάζετε μια ερώτηση αφηρημένης συλλογιστικής είναι να μην αρχίσετε να μαντεύετε, αλλά να υιοθετήσετε μια συστηματική προσέγγιση. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να αναλύσουμε το τεστ και να δούμε τι είδους "δομικά στοιχεία" έχει. Πάντα υπάρχει ένα μοτίβο, ακόμη και αν δεν είναι προφανές. Για παράδειγμα, μπορεί να σας παρουσιαστεί μια σειρά από σχήματα. Θα σας ζητηθεί να επιλέξετε το επόμενο σχήμα της σειράς. Ή, μπορεί να σας παρουσιαστεί μια φράση που περιλαμβάνει μια ομάδα σχημάτων. Θα σας ζητηθεί να προσδιορίσετε ποιο σχήμα συμπληρώνει τη συγκεκριμένη φράση.

Πώς ο σχεδιασμός καθίσταται δύσκολος

Όλα τα είδη των στρατηγικών χρησιμοποιούνται για να ελεγχθεί η αφηρημένη σκέψη. Ακολουθεί ένας κατάλογος σχετικά με τι δουλεύουμε όταν σχεδιάζουμε. Μερικά παραδείγματα θα καλυφθούν παρακάτω.

  • Σχήμα των στοιχείων
  • Τύπος των άκρων σε κάθε στοιχείο
  • Αριθμός γωνιών σε κάθε στοιχείο
  • Χρώμα κάθε στοιχείου
  • Αριθμός συστατικών στοιχείων
  • Προσανατολισμός των στοιχείων.
  • Συνεπής θέση του ενός στοιχείου σε σχέση με το άλλο
  • Μέγεθος των στοιχείων. Αν είστε καλοί στο να απομνημονεύετε , δοκιμάστε αυτό ως μια εύχρηστη υπενθύμιση.

Σ- Σχήμα Χ - Χρώμα (σκίαση, λωρίδες κ.λπ.) Π - Προσανατολισμός (γωνίες, για παράδειγμα) Α - Αριθμός (σχήματα, πλευρές, διασταυρώσεις κ.λπ.) Θ - Θέση Σ- Συμμετρία (και ασυμμετρία) Μ - Μέγεθος

Μερικά παραδείγματα:

  • Αν βλέπετε ιδιόμορφα σχήματα, όπως η ημισέληνος, σκεφτείτε το μοτίβο SHAPE "Καμπύλη έναντι ευθείας". Αυτό συμβαίνει επειδή για να αναπαραστήσετε καμπυλωτά σχήματα πρέπει μερικές φορές να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στη χρήση ενός κύκλου, οπότε μπορεί να δείτε μια ημισέληνο ως μοτίβο
  • Αν βλέπετε γκρίζα, γεμάτα στίγματα, ριγωτά ή πουά σχήματα, σκεφτείτε το ΧΡΩΜΑ ως μοτίβο.
  • Αν βλέπετε μεγάλα και μικρά σχήματα στο ίδιο πλαίσιο, θεωρήστε το ΜΕΓΕΘΟΣ ως μοτίβο.
  • Αν βλέπετε πολλά τρίγωνα, σκεφτείτε την ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, καθώς τα τρίγωνα μπορεί να είναι μυτερά, και επίσης τις ΓΩΝΙΕΣ, καθώς κάποια μπορεί να είναι ορθογώνια και κάποια ισοσκελή.
  • Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ένα σχήμα αλλάζει ΘΕΣΗ είτε προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού είτε αντίθετα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού, αποκρύπτοντας σχήματα που βρίσκονται από κάτω.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα για να σας διευκολύνουμε στη σωστή σκέψη!

Χαμηλό επίπεδο δυσκολίας:

  1. Σε ορισμένες δοκιμασίες αφηρημένων συλλογισμών, πρέπει να βρείτε το αντίγραφο της εικόνας της πρώτης. Ποια από τις εικόνες Α, Β, Γ ή Δ θα επιλέγατε;

Αρχικά, θα παρατηρήσετε τον δείκτη (τη σταγόνα) στην κορυφή της πρώτης, που σας δείχνει την κορυφή του σχήματος. Αυτό το σχήμα αλλάζει ΘΕΣΗ, έχει περιστραφεί με διαφορετικούς τρόπους, δεν έχει αλλάξει μέγεθος, και για κάθε επιλογή, υπάρχουν δύο μικροί κύκλοι, και οι δύο είναι σταθερά μαύροι και άσπροι. Το μαύρο είναι τοποθετημένο στο κάτω μέρος του σχήματος. Το λευκό στην κορυφή. Στο Β και οι δύο κύκλοι δεν είναι στη σωστή θέση, στο Γ ο μαύρος κύκλος είναι σε λάθος θέση και στο Δ ο λευκός κύκλος σε λάθος θέση. Το Α πληροί τις προϋποθέσεις για την αναπαράσταση της εικόνας.

(Τώρα, αν έκανα ένα τεστ, δεν θα έχανα χρόνο εξετάζοντας τις άλλες απαντήσεις, καθώς είμαι βέβαιος ότι αυτή είναι η σωστή και μόνο μία απάντηση είναι σωστή, οπότε θα προχωρούσα γρήγορα).

Χαμηλού/μέσου επιπέδου δυσκολίας:

  1. Σε ένα άλλο τεστ, πρέπει να εντοπίσετε μια ιδιότητα που έχουν από κοινού δύο σχήματα, και στη συνέχεια να επιλέξετε από τέσσερις προτεινόμενες απαντήσεις, το σχήμα που διαθέτει επίσης την εν λόγω ιδιότητα.

    sec%20pic

Έτσι, αν κοιτάξετε τα δύο σχήματα, το μοναδικό στοιχείο που ξεχωρίζει εδώ είναι ο ΑΡΙΘΜΟΣ των σχημάτων που περιέχονται σε αυτά. Το 5 και το 3, ΜΟΝΟΙ αριθμοί, κοιτάζοντας τις απαντήσεις μόνο το Α έχει τον περιττό αριθμό 1, άρα αυτή είναι η ζητούμενη ιδιότητα. Δεν υπάρχουν άλλες κοινές ιδιότητες. Συμβουλή: Βλέποντας ένα σχήμα είναι ένα στοιχείο για το μονό έναντι του ζυγού!

Μέτρια/Μεγάλη δυσκολία

  1. Εδώ έχουμε μια ακολουθία που πρέπει να ολοκληρωθεί από πέντε επιλογές. Αυτή είναι η πραγματική μορφή των δοκιμασιών αφηρημένης σκέψης που χρησιμοποιεί η EPSO. Αποτελείται από μια σειρά πέντε πλαισίων και πέντε επιλογών απάντησης.

difficult%20example

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να παρατηρήσετε σε αυτή την ερώτηση είναι τα διάφορα σχήματα, τα τρίγωνα, τα τετράγωνα, οι κύκλοι, τα L´s και τα T´s. Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να παρατηρήσετε είναι η κίνησή τους και η επανεμφάνιση των σχημάτων σε όλα τα καρέ. Καθένα από τα τέσσερα στοιχεία του πρώτου διαγράμματος επανεμφανίζεται σε κάθε ν διαγράμματα στη συνέχεια, με το ν να ισούται με τον αριθμό των ευθειών γραμμών που σχηματίζουν το στοιχείο. Τα διαγράμματα χωρίζονται σε τεταρτημόρια, κάθε φορά που ένα στοιχείο επανεμφανίζεται, βρίσκεται στο τεταρτημόριο που βρίσκεται απέναντι από την προηγούμενη εμφάνισή του. Ένας κύκλος εμφανίζεται σε κάθε κενό τεταρτημόριο.

Έτσι, το τετράγωνο εμφανίζεται κάθε τέσσερα διαγράμματα μετά την πρώτη του εμφάνιση, το τρίγωνο κάθε τρία και τα σχήματα L και T κάθε δύο. Κανένα σχήμα δεν πρόκειται να εμφανιστεί στην απάντηση που περιέχει επομένως τέσσερις κύκλους.

Η μόνη σωστή επιλογή είναι το Γ. Η ερώτηση αυτή θεωρείται δύσκολη, καθώς μόνο το 15% περίπου των χρηστών απαντούν σωστά.

Συνδυασμένα μοτίβα & κανόνες

Απαιτείται προσοχή στη λεπτομέρεια όταν χρησιμοποιούνται περισσότεροι από ένας κανόνες ή στρατηγικές. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο, οπότε το κλειδί είναι να δουλεύετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε, καθώς το μυαλό σας σκέφτεται ποια στρατηγική θα χρησιμοποιηθεί. Μια ερώτηση μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ένα σχήμα μπορεί να περιστραφεί - περιστροφή.
  • Μπορεί το σχήμα να μετατραπεί σε κάτι άλλο - μετατροπή, και στη συνέχεια να αλλάξει ξανά.
  • Συνέπεια - κατά την οποία ένα σχήμα ή σχήματα αντικαθίστανται από άλλα.

Συμβουλή: Συχνά υπάρχει ΚΙΝΗΣΗ που δημιουργεί μία ή περισσότερες ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ. Ας ρίξουμε μια ματιά στο είδος των σχημάτων και των μορφών που θα δείτε, μαζί με μια εξήγηση. Αλληλεπίδραση των αντικειμένων μεταξύ τους και πώς αυτό τα επηρεάζει. Όταν ο μαύρος σταυρός βγαίνει από το κεντρικό μαύρο τετράγωνο, αλλάζει χρώμα και γίνεται λευκός. Αυτό θα ήταν απλώς ένα παράδειγμα αλληλεπίδρασης. Μπορεί επίσης να δείτε ένα αντικείμενο να περνάει ή να αγγίζει ένα άλλο και στη συνέχεια να αλλάζει σχήμα ή μέγεθος.

ARinteraction

Πρόσθεση/αφαίρεση αντικειμένων

Η πρόσθεση και η αφαίρεση μπορεί να αναφέρεται στην ποσότητα διαφόρων πραγμάτων. Συνηθέστερα θα δείτε τον αριθμό των αντικειμένων να αλλάζει ή τον αριθμό των χαρακτηριστικών ενός αντικειμένου να αλλάζει, για παράδειγμα οι άκρες ενός αστεριού να γίνονται από 7 σε 6.

Στο παρακάτω παράδειγμα μπορείτε να δείτε ότι ο αριθμός των μαύρων κύκλων αυξάνεται κατά ένα σε κάθε καρέ. Ο αριθμός των χαμηλότερων αντικειμένων ωστόσο δεν αλλάζει, αλλά μόνο ο αριθμός των πλευρών του. Το αντικείμενο ξεκινά αρχικά ως επτάγωνο (επτά πλευρές) και στη συνέχεια χάνει μια πλευρά για κάθε καρέ.

arADDITION

Αλλαγές κίνησης

Ένα συνηθισμένο μοτίβο που χρησιμοποιείται στις δοκιμασίες αφηρημένων εννοιών είναι οι αλλαγές στην κίνηση. Τα μοτίβα της κίνησης μπορεί να ποικίλλουν και είναι ακριβώς το μοτίβο που μερικές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Στο παρακάτω παράδειγμα το μαύρο τρίγωνο κινείται ένα τετράγωνο προς τα κάτω και ένα τετράγωνο προς τα αριστερά και γυρίζει αριστερόστροφα ¼ του κύκλου σε κάθε καρέ. Το λευκό τρίγωνο κινείται ένα τετράγωνο προς τα κάτω και ένα τετράγωνο προς τα δεξιά και στρέφεται δεξιόστροφα ¼ του κύκλου σε κάθε καρέ. Όλα τα τρίγωνα κινούνται κατά μήκος μιας διαγώνιας διαδρομής: όταν ένα τρίγωνο φτάσει στην άκρη του πλέγματος συνεχίζει στην αρχή της διαγώνιας διαδρομής του. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε δύο τύπους κίνησης, ο ένας είναι η περιστροφική κίνηση των αντικειμένων που θα εξεταστεί σε βάθος αργότερα και ο άλλος είναι η κίνηση κατά μήκος του πλαισίου.

movement

Επαναφορά/επανάληψη/ αναστροφή

Μόλις τα αντικείμενα φτάσουν σε ένα άλλο αντικείμενο ή στο τέλος ενός καρέ είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε διάφορα μοτίβα κίνησης που μπορεί να ακολουθήσει το αντικείμενο. Μπορούμε να δούμε μερικά παραδείγματα παρακάτω:

Επαναφορά: όπου το δομικό στοιχείο επιστρέφει σε μια αρχική θέση όταν φτάσει στην άκρη του πλέγματος. Αυτή θα ήταν η πρώτη στήλη στα καρέ που ακολουθούν: Αναστροφή: όπου το δομικό στοιχείο επιστρέφει στην ίδια διαδρομή όταν φτάσει στην άκρη του πλέγματος. Αυτή θα ήταν η δεύτερη στήλη στα καρέ παρακάτω Συνεχής: όπου το δομικό στοιχείο συνεχίζει να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση και στην ίδια διαδρομή ακόμη και όταν φτάνει στην άκρη του πλέγματος. Η τρίτη στήλη στο πλαίσιο.

Σταδιακές αλλαγές

Σε αυτό το παράδειγμα μπορούμε να δούμε πώς οι αυξομειώσεις των περιστροφών μπορούν να αλλάζουν μεταξύ των καρέ. Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη τεχνική που χρησιμοποιείται από τους δημιουργούς τεστ για να προσθέσουν πολυπλοκότητα σε μια ερώτηση. Αυτό που πρέπει πρώτα να προσδιορίσουμε είναι το μοτίβο της αλλαγής μεταξύ των δύο πρώτων καρέ αλλά στη συνέχεια να καταλάβουμε και την αλλαγή σε αυτό ακριβώς το μοτίβο. Όπως βλέπουμε στο παράδειγμα, αντί να περιστραφεί πάλι κατά 90 μοίρες στο τρίτο καρέ το τρίγωνο περιστρέφεται κατά 180. Στο επόμενο καρέ θα μπορούσε να περιστρέφεται κατά 270 μοίρες (180+90) ή να διπλασιάζεται σε 360 (180x2) ανάλογα με το αν η αύξηση είναι συνεχής, δηλαδή επιπλέον 90 μοίρες περισσότερο ή αν διπλασιάζεται σε κάθε καρέ.

Περιστροφή όπως το ρολόι

Απλό παράδειγμα περιστροφής. Το διάγραμμα είναι ένα ρολόι, με τη μία γραμμή (κάθετη στο διάγραμμα ένα) να αντιπροσωπεύει τον λεπτοδείκτη, ενώ η άλλη τον ωροδείκτη. Η "ώρα" αρχίζει στις τρεις η ώρα. Στη συνέχεια, προχωρά εναλλάξ κατά μισή ώρα, στη συνέχεια κατά μία ώρα.

Αλλαγές μεγέθους

Ένα πολύ συνηθισμένο χαρακτηριστικό των δοκιμασιών αφηρημένων εννοιών είναι οι αλλαγές στο μέγεθος. Στο παρακάτω παράδειγμα βλέπουμε ότι το μαύρο τρίγωνο αυξάνεται σε μέγεθος σε κάθε καρέ. sizechange

Αντανάκλαση

Οι αντανακλάσεις μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς οι χρήστες συχνά μπορούν να μπερδέψουν τις αντανακλάσεις με περιστροφές ή κάποιο άλλο είδος αλλαγής κίνησης. Οι αντανακλάσεις ουσιαστικά σημαίνουν ότι τα αντικείμενα κινούνται αναποδογυρίζοντας το, στην προκειμένη περίπτωση, "πλαίσιο" οριζόντια ή κάθετα. Θυμηθείτε, αν δεν μπορείτε πραγματικά να εντοπίσετε το μοτίβο κίνησης των αντικειμένων, προσπαθήστε αμέσως να προσδιορίσετε αν βλέπετε ένα παράδειγμα κίνησης με αντανάκλαση.

Δείκτες

Οι δείκτες χρησιμοποιούνται για να υποδείξουν ποια αντικείμενα πρόκειται να επηρεαστούν με διάφορους τρόπους. Μπορεί να έχουν τη μορφή ενός βέλους που δείχνει προς ένα αντικείμενο και υποδεικνύει ότι θα εξαφανιστεί στο επόμενο καρέ ή ενός χρώματος που υποδεικνύει ότι το αντικείμενο θα αυξηθεί σε μέγεθος.

indicators Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ένα σχήμα ακολουθείται από ένα βέλος προς τα εμπρός και έναν αριθμό 'ν', τότε το ίδιο σχήμα θα εμφανιστεί ξανά 'ν' θέσεις πιο κάτω στην ακολουθία, στην ίδια θέση. Εάν ένα σχήμα ακολουθείται από ένα βέλος προς τα πίσω και έναν αριθμό "ν", θα έχει εμφανιστεί "ν" θέσεις νωρίτερα στην ακολουθία. Εδώ βλέπουμε ότι οι αριθμοί λειτουργούν ως δείκτες, αλλά είναι σύνηθες να βλέπουμε και άλλα αντικείμενα όπως βέλη ή τη θέση του αντικειμένου να λειτουργούν επίσης ως δείκτες.

Χρήση κανόνων

Κάθε δοκιμασία έχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο δυσκολίας. Αυτό το επίπεδο δυσκολίας είναι παρόμοιο σε όλες τις ερωτήσεις του τεστ. Το επίπεδο δυσκολίας καθορίζεται με βάση: Κάθε δοκιμασία έχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο δυσκολίας. Αυτό το επίπεδο δυσκολίας είναι παρόμοιο σε όλες τις ερωτήσεις του τεστ. Το επίπεδο δυσκολίας καθορίζεται με βάση:

  1. τον αριθμό των λογικών κανόνων που χρησιμοποιούνται για τον ορισμό μιας ομάδας σχημάτων
  2. την πολυπλοκότητα των κανόνων
  3. τους χρονικούς περιορισμούς.

Η χρήση πολλών κανόνων περιπλέκει το τεστ, επειδή πρέπει να υπολογίσετε ποιοι χρησιμοποιούνται και στη συνέχεια να αρχίσετε να αποκλείετε μία προς μία τις απαντήσεις ως λανθασμένες. Αυτό μας αφήνει μία επιλογή, ελπίζουμε ότι είναι η σωστή.

Το χαμηλό επίπεδο δυσκολίας θα έχει συνήθως έναν απλό, λογικό κανόνα για κάθε ομάδα σχημάτων και δεν θα έχει πολύ στενούς χρονικούς περιορισμούς. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κανόνων και η πολυπλοκότητά τους και μειώνεται ο επιτρεπόμενος χρόνος, το τεστ θεωρείται πιο δύσκολο. Συνήθως, οι αφηρημένες δοκιμασίες που περιλαμβάνουν ομάδες σχημάτων που βασίζονται σε δύο ή τρεις κανόνες και επιτρέπουν 30 έως 45 δευτερόλεπτα για κάθε ερώτηση θεωρούνται μεσαίου επιπέδου δυσκολίας. Σχεδόν σίγουρα θα αναγνωρίσετε τη χρήση της περιστροφής - στροφή σχημάτων- αριθμών, αλλαγές στα μεγέθη.

Οι αφηρημένες δοκιμασίες που περιλαμβάνουν ομάδες σχημάτων που βασίζονται σε τρεις ή περισσότερους πολύπλοκους κανόνες και επιτρέπουν λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα για κάθε ερώτηση θεωρούνται υψηλού επιπέδου δυσκολίας

Τώρα θα δούμε μερικά βίντεο που μας οδηγούν σε παραδείγματα.

Πρώτο παράδειγμα

Δεύτερο παράδειγμα

Τελική σημείωση:

Να θυμάστε ότι το τεστ χρησιμοποιείται για μια συγκεκριμένη ανάγκη στο πλαίσιο του ρόλου σας, πράγμα που σημαίνει ότι γενικά θα πρέπει να είστε σε θέση να κατανοείτε έννοιες και να καταλήγετε γρήγορα σε πολύπλοκες λύσεις στο πλαίσιο του ρόλου σας. Οι οργανισμοί χρησιμοποιούν μόνο τα κατάλληλα για τον ρόλο τεστ και τα αποτελέσματά σας συγκρίνονται στη συνέχεια με ένα δείγμα, παρόμοιας ομάδας. Όπως συμβαίνει με όλες τις εξετάσεις, εξετάστε τις ερωτήσεις που σας δυσκολεύουν περισσότερο και χρησιμοποιήστε τις συμβουλές που παρέχονται για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τους κανόνες που χρησιμοποιούνται. Σημειώστε τους. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι δοκιμασίες που φαίνονται δύσκολες είναι ευκολότερες απ' ό,τι νομίζετε με την εξάσκηση. Για να δυσκολέψουν τα πράγματα, οι προτεινόμενες απαντήσεις είναι συχνά πολύ παρόμοιες ή σκόπιμα παραπλανητικές. Μέχρι το τέλος του τεστ, τα σχήματα και οι προτεινόμενες απαντήσεις είναι πραγματικά αρκετά πολύπλοκα. Το χρονικό όριο θα σας απαιτήσει να εργαστείτε γρήγορα και μεθοδικά.

Ωστόσο, είναι εύκολο να σκεφτείτε πολύ ώρα και σε βάθος για ένα σχήμα, αλλά αυτό θα σπαταλήσει πολύ χρόνο. Χρησιμοποιήστε τις συμβουλές και θυμηθείτε το ΣΧΠΑΘΣΜ, γράψτε το, ακόμη και αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στυλό και χαρτί.

Προετοιμαστείτε αμέσως μόλις λάβετε ειδοποίηση για μια δοκιμασία και ασχοληθείτε με τους τομείς που αφορούν την περαιτέρω βελτίωση. Προσπαθήστε να χρονομετρήσετε τον εαυτό σας και να μειώνετε τον χρόνο σας με κάθε περίοδο εξάσκησης. Στοχεύστε στην αύξηση της ταχύτητας με την οποία παράγονται οι λογικοί κανόνες (όσο πιο γρήγορα παράγει ένα άτομο λύσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα σωστής απάντησης-σε δεδομένο χρονικό διάστημα). Η εξάσκηση θα σας βοηθήσει επίσης να αυξήσετε την εμβέλεια, δηλαδή την αύξηση του αριθμού των στοιχείων που ένα άτομο μπορεί να παρακολουθεί κατά την ανταπόκριση σε ένα θέμα. Αν μπορέσετε να δημιουργήσετε μια μεγαλύτερη ικανότητα , θα είστε σε θέση να λάβετε υπόψη σας περισσότερα στοιχεία χωρίς να κάνετε λάθη, και ως εκ τούτου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σωστής απάντησης. Την ημέρα της εξέτασης, παραμείνετε όσο πιο ήρεμοι μπορείτε - λίγη αδρεναλίνη μπορεί να βοηθήσει, αλλά θα πρέπει να στοχεύσετε στο να επικεντρωθείτε στην παρατήρηση των στρατηγικών ή των κανόνων που χρησιμοποιούνται. Προσπαθήστε να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις, αλλά να θυμάστε ότι δεν τελειώνουν όλοι αυτά τα τεστ, είναι έτσι σχεδιασμένα.

Θυμηθείτε ότι μπορείτε να βρείτε δωρεάν δειγματικές ερωτήσεις EPSO και βίντεο με εισαγωγικά στοιχεία για τις δοκιμασίες αφηρημένων εννοιών της EPSO μέσω είσοδος.

Τι είναι ένα τεστ EPSO

Διαβάστε περισσότερα για τις δοκιμασίες κατανόησης κειμένου της EPSO

Διαβάστε περισσότερα για τις δοκιμασίες αριθμητικών υπολογισμών της EPSO

11 εντελώς δωρεάν πηγές για το τεστ EPSO

Διαβάστε περισσότερα για τα τεστ EPSO

Δοκιμάστε τις ικανότητές σας με το παρακάτω κουίζ